In this article, you will get all information regarding Габровски премиер за първи път, ако липсват 11 депутати. Може би на третата (преглед)

ДПС приема формула за експертни министри

Професорът е готов да посредничи за “малки промени в конституцията”, за да контролира главния прокурор – Христо Иванов харесва това

Колко депутати трябва да отсъстват от работа при гласуване на правителство с мандат на ГЕРБ, за да стане професор Николай Габровски премиер за първи път?

Подобни законопроекти се движат през парламента от петък, след като неврохирургът спечели подкрепата на третата по големина група в парламента – ДПС. На това преговорите на Габровски с партиите приключиха, тъй като „Продължаваме смяната” и „Възраждане” не изпълниха поканата му.

До момента и БСП, и Демократична България категорично отказват да го подкрепят, въпреки че са се срещнали с професора и са му обяснили, че лично го уважават и високо ценят.

Така към гласовете на ГЕРБ могат да се добавят и гласовете на ДПС и на „българския лидер“, тъй като и двете формации приветстваха формулата за експерти и всячески подчертаваха, че повторни предсрочни избори не трябва да се допускат.

И трите групи имат 115 депутати

За приемане на правителството са необходими половината плюс 1 глас от присъстващите. Или при пълен кворум (240 души) шест не са достатъчни.

Ако обаче кворумът падне, коефициентите се увеличават. Кабинетът Габровски може да има 115 гласа от 229 регистрирани. Необходимите празни буркани дори намаляват до 10, ако току-що изключеният от групата на БСП Явор Божанков реши да гласува за експертно правителство.

Кирил Петков изрази подозрение, че 10 депутати ще си играят с кворум. Съпредседателят на НП призова всяка партия да събере всички свои депутати в залата.

Корнелия Нинова веднага заплаши БСП с гласа си, за да опровергае твърденията, че групата й ще се разцепи по време на вота. Той отрече да е “шарен”. Прави впечатление обаче, че най-трудно депутатите социалисти се събират в пълен състав в 48-ото Народно събрание. Това се отнася дори за ключовите за Украйна приемане на Изборния кодекс и оръжията.

всичко по-последователен звучи съпредседател ДБ Кристо Иванов,

но на този етап едва ли дясната коалиция ще гласува за ГЕРБ. Въпреки това в петък Иванов продължи с добрите си думи към професора:

Сигурно имаме много общи неща с професор Габровски, но темата не е личността на кандидат-премиера, която в конкретния случай буди симпатии. Въпросът е не само в смяната на министър-председателя, не само в състава на Министерския съвет, който в момента не е ясен, но и в изграждането на мнозинството, което ще излъчи този кандидат, тъй като в случая става дума за мнозинството около ГЕРБ, което ние няма как да подкрепим.

В петък Иванов директно формулира условието за работа с ГЕРБ –

имайте чиста мнозинство, както и да е достатъчно дори и за конституционен промени

(от 160 депутати)”, тъй като партията “най-накрая пое ясен ангажимент да реформира и рестартира ръководството на прокуратурата”. Той също така свързва това с приоритетите, които Габровски има за своето дизайнерско бюро. Според участниците в разговорите с професора за първи път ГЕРБ и ДБ говорят в един глас за подобни конституционни промени.

Корупцията е причината гражданите да не вярват на политиците, обясни още Иванов пред bTV.

„Нямаме никакви доверие, защото навсякъде време някой обвинявам някого какво е мафия

че е корумпиран. Има системен отговор – справедливост, която се прокламира по тези въпроси, а политиците не се занимават с тази темазаключи той.

На този фон на среща между Габровски и КАТ бе повдигната темата за съдебната реформа, включително промени в конституцията.

Това заяви кандидатът за премиер.

ще посредничи и поръчител

да се търси конституционно мнозинство – “ако се направят малки промени” в основния закон във връзка със съдебната реформа. Ще се положат всички усилия за промяна на контрола върху дейността на главния прокурор, увери лекарят.

Много хора използват тази тема като политическа дъвка, но малко са партиите, които правят нещо по въпроса“, отговори лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и припомни, че партията му е дала на други в миналия парламент проект за изменение на конституцията, който също е представил в Брюксел.

Около 60 милиарда седят на дънери. Те са за България, но не се знае дали ще ги вземе, защото не сме си написали домашното.

За да има тройна лотарията, трябва да има билет

Не пропуснахме коментира плана за възстановяване на Карадайъ. Габровски отговори, че ако няма работещо правителство, няма как да се издаде билет.

Лидерът на ДПС приветства, че с издигането на професора “започва търсенето на нормалност в политическото поле”. Той го увери, че постъпва правилно, че не търси ярки партийни лидери в тази ситуация, колкото и добри да са специалистите.

Професорът повтори, че търси екип от професионалисти – “имена, които да поведат България в следващите трудни месеци и да избегнат влизането в нов цикъл на предсрочни избори”. Това не означаваше, че нямат партийни пристрастия, но бяха известни в обществото преди всичко с професионализма си, описа кандидатите Габровски. Но отново не посочи имената.

В понеделник той трябва да пътува с членове на кабинета си при президента, а в сряда се очаква гласуване в Народното събрание.

Ако кабинетът на Габровски не мине от първия мандат, той може да бъде номиниран за трети премиер, предположи пред Новините на Нова политическият анализатор Румяна Коларова. Според нея неговата личност обединява.Габровски премиер за първи път, ако липсват 11 депутати. Може би на третата (преглед)

For more visit computernetworktopology.com

Latest News by computernetworktopology.com