In this article, you will get all information regarding Депутатите приеха промени в размера на минималната работна заплата – Политика

Депутатите от Комисията по труда и социалната и демографската политика приеха на второ четене промените, с които се определя размерът на брутната минимална работна заплата за следващата година. Това стана с гласуването на второ четене на поправката, предложена от Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и група народни депутати, в която “минималната работна заплата” беше заменена с “брутната минимална работна заплата”.

На първо четене в пленарната зала депутатите решиха минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на текущата година и в размер най-малко 50 на сто от начислената средна работна заплата в страната за дванадесет години. месеца. Законопроектът за изменение и допълнение на Кодекса на труда беше внесен от депутатите от БСП.

Депутатите от БСП гласуваха против добавянето на определението “минимална брутна работна заплата”. Корнелия Нинова определи случващото се в комисията като абсурдно. Нейният колега и бивш социален министър Георги Гьоков каза, че на практика с приетото предложение се срамува определението за адекватна минимална работна заплата за 2023 г.

Комисията на Народното събрание ще обсъди четири предложения за увеличение на минималната работна заплата

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС коментира, че има твърде много противоречиви мнения, че с тяхното предложение в Кодекса на труда е заложен механизъм за определяне на минималната работна заплата занапред. Сачева допълни, че в брутната минимална работна заплата влизат всички постоянни възнаграждения от страна на работодателя, като могат да се договорят допълнителни социални придобивки извън тази минимална брутна работна заплата. Тя посочи, че това понятие включва и класа прослужено време.

Искрен Арабаджиев от “Продължаваме промяната” също предлага минималната работна заплата да бъде брутна. Според него това е важно, като се има предвид целта за минимална работна заплата от 50 на сто от средната, която се изчислява и от НСИ като брутна.

Засега искаме да включим клас отработени часове в тази минимална работна заплата, обясни депутатът.

По думите му предложението на ГЕРБ е подобно, но за разлика от тях ПП предлага брутната минимална работна заплата да се определя не на базата на 12 месеца от предходната година, както е предложението на ГЕРБ, а на базата на последните две тримесечия. за които има данни на НСИ.

Според Арабаджиев с предложението на ГЕРБ минималната брутна работна заплата става 765 лв., а ако предложението им бъде прието на пленарна сесия, ще стане 868 лв.

Владимир Василев

3959
6