In this article, you will get all information regarding Ето най-продаваните употребявани автомобили в България през 2022 г.

Девет от първите 10 в класацията са немски марки. Пазарът като цяло бележи спад спрямо миналата година

България все още е страната на старите голфове, показва традиционната справка на Automedia.bg за регистрацията на употребявани автомобили в МВР. Но разликата между Volkswagen и Mercedes намалява все повече и повече. От десетте най-продавани употребявани автомобили у нас първите девет са немски, като цели 6 от тях са премиум марки (при новите коли точно обратното, където в Топ 10 няма нито един германец).

Като цяло пазарът на употребявани автомобили в България се е свил през 2022 г., основно поради повишеното им търсене на Запад и значително по-високите им цени. За 11 месеца от годината МВР регистрира 183 135 употребявани автомобила, с 18 000 по-малко от същия период на миналата година.. В същото време пазарът на нови автомобили нарасна с почти 7000 броя. Така съотношението старо към ново е около 5,9 към 1 – най-доброто от повече от десетилетие (преди година беше 8,2 към 1).

Въпреки това няма съществени промени във възрастовите категории на пазара. Новите автомобили на възраст под 6 месеца по определение на МВР са около 15%. Приблизително 6% от новите регистрации са за превозни средства на възраст под пет години, 13% за превозни средства на възраст между 5 и 10 години и 66% за превозни средства на възраст над 10 години.

графики, пазар, България, използвани, по марки

Почти половината от пазара втора употреба се отчита от немски марки, малко повече от една пета от японците и около една десета от французите. Германското господство обаче постепенно отслабва: ако по-рано всички японски марки взети заедно не можеха да се сравняват с продажбите на Volkswagen, сега съотношението се подобри и те са почти равни на VW плюс Opel.

Няма съществени промени в съотношенията между видовете задвижвания. | Повече ▼ дизелът остава най-популярният двигател по българските пътища – почти 55% от всички автомобили. Около една трета са с бензинов двигател, а една десета с газови уредби на пропан-бутан. Електрическите превозни средства съставляват скромните 0,2% от общия автопарк, но почти са се утроили през последните две години.

графики, пазар, България, използвани, по тип устройство

Преди да ви представим 50-те най-продавани употребявани коли в България през 2022 г., само две уточнения. Първо, нашата статистика се отнася само за превозни средства от категории M1 и N1. И второ, моделите с различни имена се разглеждат отделно – в противен случай Peugeot 206, 207 и 208 биха заели 10-то място в класацията. Направихме изключение само за Mercedes ML и GLE, тъй като при тях промяната на името се случи в средата на третото поколение.

Най-продаваните употребявани автомобили в България през 2022 г. (ГАЛЕРИЯ):

Ето най-продаваните употребявани автомобили в България през 2022 г.

For more visit computernetworktopology.com

Latest News by computernetworktopology.com