In this article, you will get all information regarding Илиана Раева издаде тежка присъда

ПОСЕТЕТЕ СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО БЛИЦ 2022 ТУК!

Илиана Раева е президент на Българската федерация по художествена гимнастика. Бивш треньор на клуб Левски и основател на клуб Илиана. Тя е част от легендарното “Златно момиче” Нешка Робева, която обра много медали през 80-те години. Раева е европейска шампионка и втора на Световното първенство в многобоя, притежателка на няколко златни медала в отделните предмети. Съпругата на собственика на Левски Наско Сиракова даде интервю за Марица:

– Г-жо Раева, българският спорт е във възход. Какво ни накара да си стъпим на краката през 2022 г.?
– Нямам претенции да следя всички спортове, въпреки че уважавам всички. Но боксът и борбата взеха медали на европейски и световни първенства, включително сред младежите. Щангите нашумяха, което е добър ход, тъй като имаше години, когато бяха буквално остарели. Този спорт има голяма традиция в България. Естествено, няма да пренебрегна успехите ни, защото спечелихме две от две възможни квоти – абсолютната титла на световната шампионка при ансамбъла и бронзов медал за дебютанта на Световното първенство. Това е голям залог за бъдещето – Световното първенство в Испания догодина и Олимпиадата в Париж през 2024 г.

Winbet – един клик! (18+)

Но нека бъдем честни – обикновено не изпращаме добра спортна година. Спортът изисква истинска, истинска, градивна промяна. Те трябва да дадат шанс на спортовете, които имат социална значимост и традиции в България. Тези дисциплини може да се появят, за да се състезават отново с най-добрите в света. Няма да спра да вярвам, че България е обречена да има страхотни спортисти в различни сфери.

Българинът обича спорта, има характер. Но няма условия, материалната база е разрушена. Басейни нямаме, а плуването е уникален спорт с голямо социално значение. Няма писти за лека атлетика, което също е от фундаментално значение. Ето пример с художествената гимнастика. Ние сме най-успешният спорт през последните 10 години. А за целия пустеещ проход не е построена нито една нова зала. Някои ентусиасти като мен са ремонтирали училищни физкултурни салони. Години наред националите нямаха база, където да се събират. Ходим по институции – а резултат няма, а колко администрации смениха. Българските политици са длъжници на спорта, определено! На кого и каквито и заслуги да си приписва, спортът си остава изоставена рожба на обществения живот.

ВИЖТЕ НАШАТА СТРАНИЦА БУКМЕЙКЪРЪТ Е ТУК!

– Заради базата ли оставаме от съседни страни като Сърбия или малката Словения, което нашумя?
– Като цяло заради финансирането. Материалната база е част от него. Мога да говоря по-конкретно за елитния спорт. От кого зависи – от треньорите. Трябва да инвестирате в тях. На първо място са кадрите, след това материалната база. Треньори, треньори, мениджъри. Трябва да изградим пирамида в спорта.

Защо направихме художествената гимнастика толкова успешна? Моделирах нашия спорт да съществува с всичко най-добро и полезно от миналото, адаптирано към демокрацията и съвременния начин на живот. Как без спонсори!? Ходех от врата на врата. Сега сами ме търсят, защото имаме резултати. Но в началото нямах нито един спонсор! Преживях много трудни моменти, когато започнах да се занимавам с художествена гимнастика. Един по един връщах кадрите в залата, свързвайки стари специалисти с младото поколение. У нас наистина федерацията движи спорта напред. Имам главен секретар и двама заместник-председатели – изключително работливата Невян Владинова и Мария Петрова, която е полезна в международните структури.

Невян всъщност е човек, който изпълнява задачи тук, у нас. Коя федерация може да си го позволи. Благодарение на спонсорите, които намерих, тези хора могат да получат пари. Ето каква трябва да бъде една федерация. И тук стигаме до лицето на този спорт – до националните отбори, които имат директор, треньори, лични треньори. Тук се проявява спецификата на всеки спорт и според нея той трябва да бъде финансиран. Сега всички сме под един знаменател. Пълен абсурд! И затова не можем да кажем, че нашият спорт е успешен. От друга страна! Спортът затъва!

– Тежка присъда произнесе Илиана Раева?
– Това е вярно! Къде е светлината в тунела? Добре, художествена гимнастика. Но това, което направих чрез спонсори, трябва да е за сметка на Министерството на спорта и държавата. Така както се финансира Министерството на образованието, Министерството на здравеопазването. Спортният бюджет е смешен. И има невероятно социално значение. Всяко ново дете в залата или на стадиона означава едно дете по-малко в блатото на алкохола, наркотиците и разпада на ценностите. Спортът възпитава качества и дисциплина в една много трудна за моралната система възраст. Ние формираме личности. Това не може да се направи в друга област.

– Какъв процент от бюджета на федерацията е държавата и какъв процент – спонсорите?
– Самата федерация е на 100% издръжка от спонсорите, които намерих. Персоналът наброява 7 души, като разполагаме и с юрист, съгласно Закона за обществените поръчки. Тези 7 души движат всичко във федерацията – световни и европейски първенства, световни първенства, планове, които слизат до националните отбори. Няма нито лев от Министерството на спорта. Елате да видите и други федерации – вратите им са заключени, защото имат президент и генерален секретар. А президентът да е на обществени начала. Добре, съгласен съм, но как ще работят тези хора цял ден, без да вземат и стотинка, трябва да ядат, нали?

Националните отбори вече имат финансиране от държавата. А треньорите например нямат осигуровки, нямат трудов стаж. Всичко е необмислено. Търсят се и допълнителни спонсори. По същия начин и с конкурентите. Министерството финансира N на брой гимнастички. Да, но имам нужда от още трима в такъв спорт, предразположен към контузии. Ето и пресен пример с отпадналата в навечерието на Световното първенство Боряна Калейна. На нейното място веднага трябва да дойде нов човек, но министерството раздава пари само на този, който е спечелил медалите последния път. Финансирането за младежи и девойки е частично. Е, какво мислите, имахме олимпийски шампионки в ансамбъла, а сега и абсолютни световни с нови 6 момичета. Е, взеха го и го направиха за три месеца… Пак си осигурих финансиране, защото съм специалист и знам какво трябва. Ще ви кажа една проста формула за успех. Като президент и лидер на тази гилдия живея само за резултати. Не ме интересува нищо друго. Правя всичко само за олимпийските и световните титли. Не искам да живея в миналото на спорта, защото не съм такъв човек. Искам всички около мен да мислят така. Заявките са много, а художествената гимнастика е оазис, паралелен свят. И всичко може да се случи, но пътят беше дълъг, интересен и труден.

– Ще имаме ли олимпийски шампиони в Париж, въпреки че в спорта един момент може да провали 4 години работа?
– Първо, нашият спорт е 100 процента зависим от съдиите. В борбата все още можете да излеете, в бокса можете да бъдете нокаутирани, но тук играете, седите и чакате решението на съдиите. Нашата цел е ясна – работим само за медали. Нищо, повтарям, нямаме зала, където да събираш отбори. И прескачаме един друг.

– Четох за базата на рускините, това е истинско чудо, но знаем ли какви пари се наливат в нея по приоритет?
– Русия, Азербайджан, Беларус. Това не са зали, а дворци на художествената гимнастика. И ние отидохме и ги победихме всички.

– Особена радост изпитах заради рускините, които не спираха да говорят?
– Просто бихме ги победили, защото сме класи над тях. И те ще трябва да живеят с тази загуба. И с грешки станаха световни и олимпийски шампиони, а на олимпиадата играха безупречно, много силно. Ние ги бием, а те не грешат, което още повече ги боли.

– Последният въпрос не е по темата – кой ще стане световен шампион по футбол, защото сте съпруга на голмайстор №1 в историята на Левски?
– Подкрепям Англия и Бразилия. Аз също харесвам Испания. Но винаги гледам обективно и пожелавам титлата на най-добрия отбор. И трите изброени команди са еднакви. Не подценявам също Аржентина и Германия. Но най-много харесвам Бразилия и Англия.
Ивайло Йолчев/”Марица”

Следете последните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се към канала
ТУКИлиана Раева издаде тежка присъда

For more visit computernetworktopology.com

Latest News by computernetworktopology.com