In this article, you will get all information regarding Илон Мъск: Украйна ми каза да се прецакам

Най-богатият човек в света иска Пентагонът да плаща сметките за интернет сателитите Starlink

Просто следя политиката на украинския дипломат, който ми каза да го прецакам – така Илон Мъск обяви в социалните мрежи решението си да спре доставките в Украйна на своите иновативни интернет сателити Stralink, които са ключът към поддържането на добри военни комуникации в своевременно.

Гневът на най-богатия човек в света беше провокиран от изявленията на бившия украински посланик в Германия Андрий Мелник и самия президент Володимир Зеленски. Двамата оспориха позицията на Мъск относно войната, след като бизнесменът предложи мирен план преди седмица, който включва някои ползи за Русия. Това изненада украинските власти, както и някои от техните съюзници, и ги накара да повярват в това

собственикът на SpaceX смени страната,

пише Politico.

Решението на Мъск за Starlink обаче далеч не беше импулсивно. Неговата компания SpaceX изпрати доклад до Министерството на отбраната на САЩ преди повече от месец, на 8 септември, в който обясни, че вече не може да си позволи да предоставя сателити Starlink и да покрива разходите по тях. „Не можем да подарим на Украйна допълнителни терминали или да финансираме съществуващи за неопределен период от време“, се казва в писмо от компанията. Той също така казва, че Пентагонът трябва да поеме отговорност за финансирането.

В последващ доклад, също адресиран до Пентагона, външен експерт посочи, че SpaceX е изправена пред изключително трудни решения и че той не смята, че компанията има финансовия капацитет да продължи да предоставя интернет, сателитни и комуникационни услуги безплатно.

Само до края на годината цената на въпросното оборудване ще бъде оценена на повече от 120 милиона долара, а през следващите 12 месеца може да достигне колосалните 400 милиона долара, се казва в доклад на SpaceX. Към днешна дата Украйна е получила около 20 000 единици сателити Starlink. Мъск каза миналата седмица, че те са стрували на компанията му 80 долара от въпросните 120 милиона долара.

ще надхвърли 100 милиона долара до края на годината.

Първоначално най-богатият човек в света беше похвален на международната сцена за предоставянето на сателити на Украйна, но според доклад на SpaceX повечето от тях са били частично или изцяло финансирани от правителства, включително САЩ, Обединеното кралство и Полша. Варшава е допринесла най-много, като е платила близо 9000 сателита, които струват 1500 или 2500 долара в зависимост от двата модела.

Тези правителства също така осигуряват средства за една трета от интернет връзките, докато компанията на Мъск финансира останалата част, което всъщност е по-голяма сметка за покриване. Сред документите, видяни от CNN, е искане от украинския генерал Валерий Залужни до SpaceX за още близо 8000 устройства. Компанията обаче е посъветвана да заведе иск в Пентагона, който, ако реши, ще финансира необходимото оборудване.

Сателитната комуникационна система Starlink е от решаващо значение не само за военните комуникации на Украйна. Правителството се нуждае от него, за да поддържа връзка с командирите, както и Зеленски да интервюира журналисти. Необходимо е също така да се установи връзка между гражданите, останали без алтернатива, когато започнаха масовите взривове, и

всички комуникационни канали бяха прекъснати

Starlink по същество е сателитна мрежова система, която има за цел да осигури глобално интернет покритие. Тази технология е идеална за селски и изолирани райони, където интернет връзката е ненадеждна или изобщо не съществува.

Визията на SpaceX за глобална широколентова мрежа изисква използването на сателити в ниска околоземна орбита за предоставяне на високоскоростни интернет услуги. Вместо да разчита на кабели да действат като оптични влакна за пренасяне на интернет данни, сателитната система използва радиосигнали през вакуума на космоса. Наземните станции предават сигнали към орбитални сателити, които от своя страна предават данни на потребителите на Starlink на Земята. Всяко устройство, включено в мрежата, тежи 260 кг и има плосък дизайн. Според последното изследване на най-бързата интернет услуга в света, “Starlink” е на първо място със 160 мегабита в секунда в Литва.Илон Мъск: Украйна ми каза да се прецакам

For more visit computernetworktopology.com

Latest News by computernetworktopology.com