In this article, you will get all information regarding Какви символи трябва да има върху погачите на Бъдни вечер

В навечерието на Коледа се събираме с любими хора, за да празнуваме Бъдни вечер. Традиционно постната трапеза се състои от нечетен брой ястия. Бъдни вечер се нарича, защото в коледната нощ се сбъдват древните пророчества за идването на света на Божия син, който е Спасител на човечеството. Според народните обичаи от днес започва Коледа.

На Бъдни вечер една от най-важните традиции е приготвянето на обреден хляб. Символите върху хляба, който задължително е постен, изразяват надеждите на хората за берекет и берекет. В различните региони на страната мотивите върху хляба са различни, но най-често върху него се изобразява кръст.

Питката е най-важната част от коледната трапеза, обяснява Валентина Костова. от община Димитровград.

„Върху обредния хляб трябва да има кръст, благословия е гроздето салкъм, както и житните класове. Имаме и оградена плевня – символ на къщата.

Минка Димитрова от село Крум спазва традиция, която повелява:

„Вечерта най-старият селянин взема лаваш, вдига го високо и казва: „Колкото по-високо вдигна, толкова повече класове и зърна, нека има просперитет, нека има здраве в това семейство, нека има много деца.“ . Първата хапка го качва на иконата. Ще разбие и свекървата. И тогава – по стаж, всички се разбиват. Който пусне монетата, ще има много пари през годината.”

В Средните Родопи важно място в обичаите на Бъдни вечер заемат обредите, свързани с домашния огън, трапезата и Бъдни вечер за деца и ергени. Около обредната трапеза се нареждат всички членове на домакинството, а най-възрастната жена в семейството пали свещ върху обредния хляб и запалва трапезата и къщата.

Бъдни вечер е първата кадена вечеря и един от най-почитаните семейни празници. Няколко дни преди Коледа собственикът на къщата отсякъл дебело дърво, което трябвало да поддържа огъня цяла нощ, разказва Анна Булгурова, гид на РИМ „Стоя Шишков” в Смолян:

Обредната трапеза в Средните Родопи стои върху чиста и нова покривка, постлана на пода.. Постните ястия включват варен боб, сардини със зелеви листа, царевица или жито. Добавете сушени плодове, чесън, стафиди, орехи. Заема специално място на масата хляб, богат пластичен декор. На масата има и “Коледник” – меден съд пълен със сурови зърна и една свещ – символ на изобилието в къщата. В средата на тази празнично подредена трапеза трябва да се постави кесията на храненика, за да се увеличат парите в нея през следващата година.

Видинчани ще празнуват Бъдни вечер със семействата сикакто повелява традицията. Искат преди всичко здраве и смирение. за на трапезата задължително има варено жито, варен боб, сарми с ориз или булгур. До тях сложете чесън, лук, пресни плодове.

В Пернишко трапезата е изцяло постна с нечетен брой празници. На Пернишко обикновено се сервират 7 ястия – колкото дни има седмицата, или девет – колкото е бременността на жената. Бабите слагат масата на земята, върху слама. Сламата напомняше витлеемските ясли, където е родила Дева Мария. И сега в Пернишко има къщи, в които се спазва тази традиция. Неизменна част от празника са ритуали като кадене на къщата с тамян, отхапване на първото парче хляб за Богородица и търкаляне на деца върху слама. Някои от тях продължават и на следващия ден, когато сламата се събира и поставя в чатала на овощните дървета като част от ритуал за плодородие.Какви символи трябва да има върху погачите на Бъдни вечер

For more visit computernetworktopology.com

Latest News by computernetworktopology.com