In this article, you will get all information regarding Путин издаде указ за мерките за противодействие на тавана на цената на петрола

Руският президент Владимир Путин подписа указ за премахване на тавана, наложен от Запада на цените на руския петрол.. Указът забранява доставките от февруари на купувачи, които се придържат към ограничението. Документът е публикуван във вторник, съобщава ТАСС.

Забранява се доставката на руски нефт и нефтопродукти на чуждестранни юридически и физически лица, при условие че договорите за тези доставки пряко или косвено предвиждат използването на механизъм за ограничаване на цените. Забраната важи за всички етапи на доставка до крайния купувач“, се казва в постановлението.

Документът влиза в сила от 1 февруари 2023 г. и е валиден до 1 юли 2023 г.. Забраната за доставка на петрол, въведена с този указ, ще се прилага директно от 1 февруари, а забраната за доставка на руски нефтопродукти – “от датата, определена от правителството на Руската федерация, но не по-рано от датата на този указ влиза в сила“.

Кабинетът на министрите беше разпореден да определи тази дата и да приеме актове, насочени към прилагане на съответната забрана.

Чао Президентът на Русия си запазва правото да взема специални решения относно доставките на петрол и петролни продуктикоито са забранени с този указ, в отделен параграф.

На Министерството на енергетиката е възложено редовно да следи за изпълнението на забраната. На министерството е предоставено и правото, съгласувано с Министерството на финансите, да дава официални разяснения по прилагането на това постановление.

Русия няма да продава петрол на цени, определени от Запада

Руският финансов министър не изключи възможността за намаляване на производството

На 5 декември влезе в сила ембаргото върху доставките на руски петрол по море за ЕС. Страните от ЕС се договориха и за регулируем таван на цените за руския петрол, транспортиран по море, в размер на 60 долара за барел. Подобно решение взеха страните от Г-7 и Австралия. Западните държави забраниха на своите компании да предоставят транспортни, финансови и застрахователни услуги на танкери, превозващи петрол от Русия на цена, по-висока от договорената.

Едва през последните седмици руски официални лица публично признаха за първи път, че западните санкции и “таван на цените” са създали проблеми за износа на руски петрол. Това заяви вицепремиерът, бивш министър на енергетиката Александър Новак. Русия има проблеми със застраховането на кораби, използвани за износ на петрол.

В средата на декември средната цена на основния сорт руски петрол (Urals) падна под “тавана”, определен от западната коалиция. От 15 ноември до 14 декември 2022 г. средната цена на петрола Urals е 57,49 долара за барел, или 419,7 долара за тон. „Таванът“ на цените на руския петрол влезе в сила от 5 декември 2022 г.. Така западната коалиция вече постигна очаквания резултат: руският петрол се продава с 2,51 долара по-малко от установения праг.

Таванът на цените само ще поскъпне петрола, предупреждава Русия

Таванът на цените само ще поскъпне петрола, предупреждава Русия

Тази мярка няма да засегне „операцията на специалните сили“ на Москва.