In this article, you will get all information regarding Съперници на Twitter на Илън Мъск Вижте рязко изтегляне. Кой ще оцелее? – GR News

  • Хаотичното управление на Илон Мъск в Twitter се оказа огромен тласък за по-малките съперници.
  • Използването на няколко алтернативи на Twitter се увеличи през последните месеци.
  • С трудни потребителски интерфейси, проблеми със сигурността и неравномерно стартиране на бета версии успехът може да е мимолетен.

Никога преди не е имало толкова много възможни алтернативи на Twitterдори ако никой не изглежда да е близо до реален заместител на платформата.

Много преди Илон Мъск дойде, потребителите на Twitter се оплакват от услугата, но остават пристрастени към нея. Мощна смесица от новини, мнения, комедия, лудост и непредсказуема драма го задържат в продължение на повече от десетилетие. И е лесен за използване, отличителен белег на родените в Америка компании за социални медии. Каквито и да са предимствата на децентрализираната мрежа Мастодонтне е лесен за използване.

„Има пречка за използваемостта“, каза Дейвид Кар, старши мениджър за прозрения в SimilarWeb, който е бил проследяване Траекторията на Mastodon. „Трябва да изберете сървър и наистина хората не обичат да вземат решения. По-скоро е „Просто ми кажете какво да правя“.“

Все пак Mastodon и други нови потенциални съперници на Twitter се разраснаха, особено след като Мъск официално пое контрола над Twitter в края на октомври, показват данните, събрани от Insider. Ежедневното използване на Mastodon, Hive Social и Counter Social се е увеличило драстично през последните два месеца. Междувременно най-малко половин дузина други подобни на Twitter платформи наскоро бяха пуснати в бета версия или се очаква да бъдат пуснати в началото на следващата година, включително Post.News, Spoutible, Mozilla.Social и Синьо небеоснована от никой друг, а от съосновател на Twitter и бивш главен изпълнителен директор Джак Дорси.

Ако някога е имало време текстово-базирана платформа да застраши властта, която Twitter има над своята потребителска база, то е сега. Инвеститорите са гледайки назад новите компании за социални медии, като не само Twitter, но Instagram и Facebook, загубиха част от своето предимство. Тези нововъзникващи услуги вероятно няма да бъдат придобити, тъй като антитръстовите органи ограничават Big Tech M&A, така че те имат шанс да растат сами.

Най-важното е, че хората изглеждат готови и желаят да опитат нещо ново. С усъвършенстване и добри характеристики, всяка от тези платформи вероятно може да бъде следващият Twitter. Или биха могли да изчезнат и вместо това да останат следващата клубна къща. Вече има признаци на проблеми за няколко от тези нови предложения: Изтеглянията наскоро намаляха, което предполага, че интересът може вече да намалява.

Вижте по-долу за пълен поглед върху някои от новите платформи, които досега са налични за използване, и тяхното представяне, откакто Мъск пое Twitter.

Мастодонт

Приложението Mastodon се показва на мобилно устройство с екран в Twitter

Акцентът на Mastodon върху децентрализацията се харесва само на най-осведомените в технологиите.

Джонатан Раа/NurPhoto чрез Getty Images

Mastodon е основан през 2016 г. в Германия от Eugen Rochko, така че единствената наистина нова част от платформата е вниманието, което получава като алтернатива на Twitter. Това е базирана на текст социална платформа или сайт за „микроблогинг“, дом на независими сървъри или „инстанции“. Новите потребители трябва да намерят сървър, към който да се присъединят и да бъдат допуснати, заедно с него няколко други стъпки преди да можете да публикувате и използвате платформата.

В началото на ноември хаштагът TwitterMigration беше актуален в Mastodon в продължение на няколко дни, докато потребителите на Twitter създаваха акаунти на фона на хаотичното поглъщане на Мъск. След като милиардерът предприе първия си кръг от масови уволнения, бивши служители на Twitter дори създадоха собствен сървър на Mastodon, Macaw.Social.

Само за месец ноември уеб трафикът на Mastodon скочи с 1000% на годишна база само на 200 от по-популярните му сървъри, според данни на SimilarWeb. Платформата разполага с около 1000 сървъра, но някои хостват само един потребител. Изтеглянията на неговото приложение за iOS са нараснали с повече от 4000% от 24 октомври, като ежедневните активни потребители са се увеличили с 6000% до над 1 милион, според данни на Apptopia. Въпреки това изтеглянията започнаха да намаляват през последния месец, спадайки с 52%. Ежедневните потребители обаче остават стабилни на 1,4 милиона, значително увеличение от използването му преди поглъщането на Twitter от Мъск, което обикновено се движи около 20 000 потребители дневно.

Hive Social

Hive Social

Hive Social

Hive беше пуснат за първи път през 2019 г. от Raluca Pop, сега на 24 години. За разлика от Mastodon, Hive е централизирана платформа и нейният потребителски интерфейс е по-прост и подобен на процеса на настройка на Twitter или Instagram, тъй като всичко, което е необходимо, за да получите акаунт и да започнете да публикувате, е малко основна информация. Приложението е най-лесно да се опише като кръстоска между Twitter и Instagram, с фокус върху изображения и текст и подобни функции като повторно публикуване, коментари и харесвания, с добавяне на лесни за добавяне музика и цветни теми.

Подобно на Mastodon, услугата отбеляза огромен растеж, откакто Мъск пое Twitter. Изтеглянията на приложението за iOS са нараснали с 290 000% до 1,5 милиона от 24 октомври насам, като дневните потребители са се увеличили с 660 000% до 321 000, според данни на Apptopia. А основен проблем със сигурността на потребителите разкрит в края на ноември е поне отчасти виновен за 88% спад в изтеглянията на Hive през последния месец. Въпреки това поддържа повече от 500 000 ежедневни потребители.

Counter Social

Поглед към началната страница на Counter Social, нова алтернатива на Twitter

Поглед към началната страница на Counter Social, нова алтернатива на Twitter

Counter Social

Counter Social стартира през 2020 г., стартиран от псевдонимния самоопределящ се „хактивист“ The Jester. Платформата не се опитва да бъде всичко за всички хора – тя блокира достъпа на цели държави, като Русия, Китай и Иран. Той има по-уникален интерфейс, който по подразбиране е табло за управление, показващо няколко колони с публикации, подобни на вид на TweetDeck. Той се опреснява постоянно, предлагайки по-кинетично усещане от други социални платформи и има наличен ъпгрейд от $4,99 на месец, който отключва редица функции, включително потоци на живо от мрежови новини, спешен радио трафик и краткотрайно споделяне на файлове и гласови повиквания и различни допълнителни функции за поверителност.

Платформата получи по-малко обществено и медийно внимание от Mastodon или Hive, но това не означава, че не е нараснала и след поглъщането на Twitter от Мъск. Той достигна 110 000 изтегляния на своето приложение за iOS, увеличение от 4 500% от края на октомври, с ежедневни потребители с 2 500% до около 18 000, според Apptopia. Месечното използване все още нараства с 44%, въпреки че, подобно на Mastodon и Hive, изтеглянията са намалели през последния месец, спадайки с 83%.

Post.News (бета)

Публикацията стартира едва през ноември, по-рано от планираното, защото като основател и бивш главен изпълнителен директор на Waze Ноам Бардин искаше да се възползва от момента, създаден от Мъск на хора, които активно търсят алтернативи на Twitter. Може и да е проработило. Все още в бета версия, Post вече има повече от 300 000 активни потребители и повече от 600 000 души в списък с чакащи за присъединяване, според Бардин. Освен това е получила неразкрита сума на финансиране от фонда за рисков капитал Andreessen Horowitz и Скот Галоуей, професор в Нюйоркския университет и медийна личност.

Bluesky (очаква се да стартира през 2023 г.)

Роден през 2019 г. като изследователски проект в Twitter, все още под ръководството на Джак Дорси, Bluesky сега се изгражда напълно независимо от основаната от него платформа. Дорси сподели малко подробности за Bluesky, освен че е проектиран като децентрализиран протокол за социална мрежа. През октомври, малко преди Мъск да поеме контрола над Twitter, Bluesky започна да разрешава записвания за списък с чакащи, като каза, че бета версията му ще „стартира скоро“.

Spoutible (очаква се да стартира през 2023 г.)

Spoutible идва от Bot Sentinel, инструмент, създаден от Кристофър Бузи, който идентифицира, проследява и маркира Twitter ботове или акаунти, които участват в целеви или координирани онлайн атаки и кампании за дезинформация. Обявена в началото на декември, Spoutible се описва като нова социална платформа, която ще позволи на потребителите да се „изпускат“, като същевременно избягват тормоз и други подобни проблеми. Бета версията на платформата се очаква в края на януари.

Mozilla.Social (очаква се да стартира през 2023 г.)

Най-новата обявена алтернатива на Twitter идва от Mozilla, организацията, която управлява браузъра Firefox. Mozilla каза точно тази седмица, че е така планира да стартира свой собствен публично достъпен екземпляр във „Fediverse“. Портманто от федерация и вселена, Fediverse е по същество група от независими, но взаимосвързани сървъри, които си взаимодействат и предлагат свои собствени софтуерни пакети. Mastodon също е част от Fediverse, например. „Отворена, децентрализирана и глобална социална услуга, която поставя нуждите на хората на първо място, е не само възможна, но е абсолютно необходима“, казаха от Mozilla. Mozilla.Social се очаква в началото на 2023 г.

Работите ли за компания за социални медии или сте някой друг, който може да сподели прозрение? Свържете се с Kali Hays на khays@insider.com в приложението за защитени съобщения Сигнал на 949-280-0267 или чрез Twitter DM на @hayskali. Свържете се с помощта на неработно устройство.

Съперници на Twitter на Илън Мъск Вижте рязко изтегляне. Кой ще оцелее? – GR News

For more visit computernetworktopology.com

Latest News by computernetworktopology.com