In this article, you will get all information regarding Forbes: Войната топи бюджета на Русия

Руските разходи за 9 месеца пълномащабна инвазия и война срещу Украйна е около 82 милиарда долара, което е около една четвърт от годишния му бюджет.

Forbes съобщава.

Отбелязва се, че за Кремъл “военната сметка” за следващата година може да се окаже твърде висока, тъй като собствените му ресурси за военни нужди са на изчерпване.

Русия вече не може да разчита на “Генерал Зима”

Руски приятел срещу Наполеон и Хитлер, но когато Русия беше агресор – “Зима” беше приятел на Финландия, а сега може би Украйна

82 милиарда долара, похарчени от Москва от 24 февруари, включват преки разходи, необходими за подкрепа на военната агресия срещу Украйна, но тази цифра не включва значителни разходи за отбрана или икономически загуби.

Като се има предвид, че приходите на руския бюджет през 2021 г. възлизат на 340 милиарда долара, текущият размер на „военния чек“ се равнява на около една четвърт от годишния бюджет.

Продължаващата пълномащабна агресия сега изисква повече пари за Кремъл, като се има предвид спадът в приходите на руския федерален бюджет от износ на петрол и газ, загубата на голяма част от газовия пазар на ЕС след спирането на Северен поток и санкциите срещу руския петрол който ще влезе в сила през декември.

Русия и Украйна отново си размениха военнопленници

Русия и Украйна отново си размениха военнопленници

Това е втората размяна за два дни.

Според анализаторите разходите на Русия за военните разходи са се удвоили тази есен и вече изискват минимум 10 милиарда долара на месец.

Руската федерация харчи средно около 200 долара на ден за своя войник. Общата стойност на заплатите на военните, участващи във военните действия, след мобилизация, е около 2,7 милиарда долара.

Ако през лятото размерът на обезщетенията за загиналите и ранените се оценяваше на около 1 милиард долара на месец, то през последния месец от войната той надхвърли 3,5 милиарда долара.

Според различни оценки във войната срещу Украйна Русия е използвала от 10 000 до 50 000 снаряда на ден, което в парично изражение е повече от 5,5 милиарда долара.

Русия изстреля над 4000 ракети по Украйна. Средната цена на такъв проект е 3 милиона долара.

Британското разузнаване: Русия прехвърля десанти на изток от Украйна

Британското разузнаване: Русия прехвърля десанти на изток от Украйна

Към тях се присъединяват мобилизирани руснаци

Русия загуби 278 бойни самолета в Украйна на средна цена от 18 милиона долара и 261 хеликоптера на средна цена от 10,4 милиона долара. А общите загуби на руската военна авиация в парично изражение възлизат на 8 милиарда долара.

Русия също така загуби почти толкова танкове, колкото преди пълномащабното нахлуване (2897 от около 3300 на 24 февруари). Сега Кремъл се опитва да възстанови оборудването, което е съхранявано от десетилетия и се нуждае от значителни подобрения и финансови разходи.

Общо всички загуби на техника за 9 месеца от Първата световна война струват на Русия 20,8 милиарда долара.