In this article, you will get all information regarding ISW: Русия оказва натиск върху своя елит да финансира войната в Украйна

Руските войски в района на Бахмут вероятно се забави през последните днивъпреки че е твърде рано да се каже дали тяхното недоволство е достигнало своя връх. Руски блогъри признаха, че украинските сили в района на Бахмут са успели леко да забавят темпото на руското настъпление, като един от тях твърди, че е изтласкал елементи от групата Вагнер обратно на позиции, които са държали няколко дни по-рано.

Ето какво пише Институтът за изследване на войната (IIW) в новия си анализ на хода на войната, която тече вече десети месец.

По-рано украински източници в социалните мрежи твърдяха, че около 21 дек силите на страната напълно изтласкаха руските войски от източните покрайнини на Бахмут.

ISW смята, че през ноември и декемвризаедно руските сили напреднаха много по-малко, в сравнение с октомври.

Те обаче са вероятно ще се борят да бъдат в крак с техните настъпателни операции в района на Бахмут и може да прибегне до оперативна пауза. Британското министерство на отбраната заяви на 24 декември, че руските сили в момента не разполагат с необходимите запаси от артилерийски боеприпаси за големи операции. Съобщава се за големи жертви от групата на Вагнер. в района на Бахмут през последните седмици също вероятно са се затегнали текущите оперативни възможности на руските войски в района.

Руските войски преди дарява значителни средства за превземането на Северодонск и Лисичанск през пролетта и лятото на 2022 г. Те достигнаха своя връх в началото на юли и не успяха да превземат съседния Сиверск на изток или Славянск на североизток. Изключително изтощителната кампания в крайна сметка подкопа способността на руската армия да постигне по-голямата си оперативна цел в района на Донецк.

Финансистът на Wagner Евгений Пригожин присъства на погребението на загиналия наемник в Санкт Петербург на 24 декември, където заяви, че Русия трябва да конфискува луксозни стоки и домове от елит, който не го прави. да подкрепят военни операции от страх да не загубят своя привилегирован начин на живот. Пригожин добави, че те подкрепят западното господство над Русия в замяна на спонсориране на начина им на живот и сравни днешната руска олигархия с Украйна или Русия през 90-те години. През последните седмици Пригожин предизвика скандал около погребението на войник от Вагнер. за прокарване на своите политически цели – като легализирането на Вагнер в Русия – и неговите изявления в подкрепа на преразпределението на погребалните богатства придобиха значителна популярност в Runet.

Блогъри, свързани с Вагнер подкрепи критиките на Пригожин към руските официални лица и похвали подкрепата му за военните усилия.

Пригожин би могъл да използва подобни популистки предложения.да повишат репутацията си в руското общество или да повлияят на връщането на по-строги мерки за национализация.

Руският президент Владимир Путин също косвено атакува руските олигарси на 22 декември, заявявайки: че руснаците, които източват руски пари от чужбина и нямат връзки с тази страна, „представляват опасност“ за Русия.

Путин твърди, че въпреки че огромното мнозинство от руските бизнесмени са патриоти, има и такива, които не са на това мнение. Путин заключи, че „всеки се стреми не само да остане, да живее и работи в Русия, но и да работи за доброто на страната ни“. Преди това Путин национализира големия бизнес в началото на 2000-те години и може би се опитва да използва национализацията, за да принуди елитите да подкрепят неговата война в Украйна.

Украинското разузнаване продължава показват, че руската армия не следва правилните командни структури или процедури. Ръководителят на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна Кирил Буданов каза, че Пригожин е влязъл в съюз с командващия руските въоръжени сили в Украйна генерал от армията Сергей Суровикин.

Буданов отбеляза, че и Пригожин, и Суровикин са съперници на руския министър на отбраната Сергей Шойгу и че Пригожин е използвал съюза в своя полза, за да получи тежко въоръжение от руската армия за силите на Вагнер. Разпределението на военни ресурси обикновено трябва да се извършва от министъра на отбраната, а не от командира на театъра, въпреки че Суровикин може да бъде упълномощен да извършва трансфери веднага щом оборудването влезе в театъра. Съюзът на Пригожин и Суровикин е напълно възможен, като се има предвидче преди това Пригожин е похвалил Суровикин за усилията му да спаси разпадащия се Съветски съюз.

Руската православна църква, институция, контролирана от Кремъл, попита Кремъл освобождаване от мобилизация за тяхното духовенство, макар и горещо подкрепи войната на Путин в Украйна. Главата на Руската православна църква, патриарх Кирил, каза, че е чул много опасения от духовници, че църквата ще бъде подложена на мобилизация по време на епархийското събрание в Москва на 22 декември.

ISW: Путин не иска да бъде обвиняван в дълга военна авантюра срещу Украйна

Украинските партизани продължават настъплението си срещу руските нашественици и колаборационисти

Кирил отбеляза това понастоящем руското законодателство не освобождава духовници от военна служба, което противоречи на свещените канони срещу участието на църквата в битка. Кирил добави, че църквата е получила обезщетения за периода на частична мобилизация, но призова Кремъл да формализира тази разпоредба в закона за духовенството. Кирил обаче публично заяви, че споделя възгледите на Путин по много важни въпроси и призова руснаците да се „духовно мобилизират“, за да могат Русия и Украйна да се обединят отново под една и съща сфера на Руската православна църква.

Руските свещеници също многократно благославяха руския военен персонал и оборудване преди битка и в униформи, преди Путин да нареди мобилизация. Искането на Кирил също подчертава, че мобилизацията не е популярна дори сред институциите, свързани с Кремъл, въпреки продължаващата подкрепа за военните усилия.

На 23 декември Кремъл разреши на Министерството на отбраната (МО) и на руското Министерство на информацията да изискват актуална информация за гражданите чрез централизиран регистър, което вероятно ще улесни процесите на военна регистрация и мобилизация в Русия.

Руското министерство на отбраната има достъп до паспортни данни, документи за регистрация на пребиваване и информация за броя на децата за съставяне или мобилизационни списъци. През ноември Путин нареди на Кремъл да създаде централизирана база данни с военни досиета до април 2024 г. и призова руското министерство на отбраната да започне дигитализиране на печатни документи, които в момента се съхраняват в местните служби за военна регистрация и набор в цяла Русия.

Украинското разузнаване по-рано съобщи, че Кремъл възнамерява да създаде електронна база данни до февруари 2023 г., вероятно като подготовка за подкрепа на втора вълна на мобилизация.

Това съобщиха украинските военни. Руските жертви продължават да затрупват медицинската система в окупирана Украйна. Заместник-министърът на отбраната Анна Маляр каза, че много руски военнослужещи умират, докато чакат медицинска помощ поради липса на специалисти, необходимо медицинско оборудване и лекарства.

Маляр добави, че руските сили също монтирайте метални решетки на прозорците на болницата, за предотвратяване на дезертирането на руски военнослужещи с леки наранявания от руските въоръжени сили.

Руското министерство на отбраната по-рано заяви, че 92% от смъртните случаи сред руския военен персонал са резултат от липса на първа помощ; обаче ISW не може независимо да провери тази оценка.

Руските блогъри все още не са съгласни с някои точки от плана за формиране на нови военни формирования, предложен от руското министерство на отбраната на 22 декември. Известен блогър и член на мобилизационната оперативна група на Путин заяви, че руското министерство на отбраната не трябва да формира пет дивизии на морската пехота и две нови дивизии на въздушнодесантните войски, както предлага Шойгу, а вместо това трябва да създаде линейни тежки пехотни и мотострелкови дивизии. Блогърът твърди, че руските морски пехотинци и въздушнодесантни войски не разполагат с необходимата артилерийска мощ, за да бъдат ефективни във войната в Украйна.

Руските власти планират да изведат децата от Хорловка (Донецк) в Беларус, вероятно като част от схема за депортиране на украински деца. Депутатът от окупацията на Запорожие Владимир Рогов каза на 24 декември, че гражданите на Беларус са организирали пътуване до Беларус за деца от Хорловка, Донецка област. Той каза, че децата са на път.

ISW:

ISW: Вагнер търси легитимност в Русия чрез война в Украйна

Лукашенко прави отчаяни опити да избегне натиска от страна на Кремъл

ISW не може да потвърди дали се очаква тези деца да се върнат в окупираната област Донецк след това събитие. Депортиране на деца е в нарушение на Конвенцията за предотвратяване и наказващи престъплението геноцид и представляващи по-широки усилия за етническо прочистване, както беше съобщено по-рано от ISW.

Руските окупационни власти продължават репресиите в окупираните територии. Руски медиен източник съобщи, че на 24 декември руското вътрешно министерство е задържало осем души в Херсонска област по подозрение в подпомагане на украинските сили.

Генералният щаб на Украйна съобщи, че руските окупационни власти в Горностаевка, Херсонска област въведе денонощен вечерен час за жителите от 25 декември до 3 януари, вероятно в опит да се предотврати напускането на украински жители от окупираните територии по време на празниците.

Руските окупационни власти продължават опитите си да национализират украинската собственост в окупираните територии. Украинският съпротивителен център съобщи на 24 декември, че руските окупационни власти продължават да заплашват украинците в окупираните територии с национализация на имуществото им.

В доклада се посочва, че окупационните власти принуждават жителите да пререгистрират исковете си. върху собствеността според руското законодателство и заплашват конфискува имущество, ако наемателите не го направят. Украинският център за съпротива отбеляза, че руски представители вече са създали платформа за продажба на национализирана собственост и имоти на тези, които са напуснали домовете си в окупираните територии.

Военната администрация на Луганск също съобщи, че руските окупационни власти в района на Луганск са публикували имената на къщи и апартаменти, които са идентифицирали като “гъвкав жилищен фонд” – национализирани и окупирани от руски войски – и изискват жителите да докладват в рамките на 10 календарни дни след публикуване. се съгласяват или отхвърлят определянето на техния имот като “flex home”.

В съобщението се казва, че в случай на неявяване на жителя, руските окупационни власти те автоматично ще настаняват хора там за три години.

Руските окупатори продължават да затрудняват живота на украинците в окупираните територии. Военната администрация на Луганск съобщи, че украинците в района на Луганск са увеличили броя на жалбите за непрекъснато нарастващи цени на стоки от първа необходимост.

Това съобщиха и от военното управление на Луганск. руските окупационни власти започват да сигнализират че никой няма да възстанови разрушените къщи в района на Луганск, въпреки предишните обещания за обратното.

През последните 24 часа Беларус е участвал в:

Снимките, публикувани на 23 декември, показват Руските сили ще изпратят около 40 танка (включително модели Т-62, Т-80 и Т-90М) в Ростовска област, вероятно в Беларус.

Това съобщи на 24 декември командващият Обединените сили на Украйна Сергей Наев. Руските войски прехвърлиха в Беларус един мотострелкови батальон и два танкови батальона. в неидентифицирани райони по украинско-беларуската граница.

Това показа независим анализ Руските сили държат около 10 000 войници в Беларусоколо 5000 от които към 23 декември се намират на 230-и Обуз-Лесновски полигон в Брест, Беларус.

Генералният щаб на Украйна потвърди, че към 24 декември не е регистрирано формиране на ударна група от руски войски в Беларус.

Ръководителят на Главната дирекция на военното разузнаване (ГУР) на Украйна Кирил Буданов каза пред New York Times на 23 декември, че Русия се опитва да отклони украинските сили от югоизток, като организира финт в Беларус, отбелязвайки, че военната дейност в Беларус е част на кампания за дезинформация. Това заяви Буданов разполагането на руски войски в Беларус не показва подготовка за настъпление и че не разполагат с достатъчно бронирани машини за механизирана атака.ISW: Русия оказва натиск върху своя елит да финансира войната в Украйна

For more visit computernetworktopology.com

Latest News by computernetworktopology.com